Το Πακιστάν βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από μια προειδοποίηση από υπηρεσίες πληροφοριών ότι ντόπιοι Ταλιμπάν μπορεί να σχεδιάζουν τη «μεγαλύτερη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ» σε μεγάλες πόλεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Φυλακές, αεροδρόμια, κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες, δυτικές πρεσβείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι οι πιθανοί στόχοι, δήλωσαν αξιωματούχοι προς το Γερμανικό Πρακτορείο, μερικές ημέρες αφότου μαχητικοί ισλαμιστές οργάνωσαν τη δραπέτευση κρατουμένων Ταλιμπάν από φυλακή σε μια βορειοδυτική πόλη.

Επίλεκτες μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας «χτενίζουν» τους λόφους Μαργκάλα που δεσπόζουν της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, φοβούμενοι ότι τα βουνά αυτά με τα πυκνά δάση μπορεί να προσφέρουν στους ισλαμιστές ένα εφαλτήριο για επιθέσεις εναντίον της πόλης.

«Οι άνδρες μας διεξάγουν έρευνες στους λόφους», δήλωσε ο Σικαντάρ Χάγιατ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ. «Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη απειλή».

Ο ίδιος δήλωσε πως μαχητικοί ισλαμιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν σε «ευαίσθητης σημασίας κτίρια» στη Λεωφόρο του Συντάγματος, την κύρια αρτηρία της πρωτεύουσας.

Το Προεδρικό Μέγαρο, η γραμματεία και η κατοικία του πρωθυπουργού και ένας οχυρωμένος και περιτειχισμένος θύλακας στον οποίο στεγάζονται πρεσβείες, βρίσκονται στο δρόμο αυτό στους πρόποδες του Μαργκάλα.

Ο Χάγιατ δήλωσε πως μαχητικοί ισλαμιστές θέλουν να επιτεθούν σε μερικούς «υψηλής αξίας» στόχους, αλλά δεν έκανε γνωστό αν περιλαμβάνονται σ' αυτούς ο πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε επ' αόριστον σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού. Είναι το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας ενώ εκδόθηκε μια γενική προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις της αλ-Κάιντα.

Οι αρχές στη νότια επαρχία Σιντ κάλεσαν κομάντος από μια παραστρατιωτική δύναμη για να αναλάβουν την ασφάλεια φυλακών στις πόλεις Χαϊντεραμπάντ και Σουκούρ, δήλωσε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν την αστυνομία στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ αφού υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν ένα σχέδιο των Ταλιμπάν για να πραγματοποιήσουν έφοδο στην εγκατάσταση και να ανατινάξουν αεροπλάνα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Ισλαμαμπάντ δεν επιβεβαίωσε αν έγιναν συλλήψεις στο πλαίσιο μιας έρευνας που άρχισε χθες Κυριακή και συνεχίζεται.