Οι εκπρόσωποι της ιταλικής κεντροδεξιάς στην βουλή και στην γερουσία, ο Ρενάτο Μπρουνέτα και ο Ρενάτο Σκιφάνι, αναμένεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να μεταβούν εντός της ημέρας στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συζητήσουν με τον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο τις πολιτικές εξελίξεις μετά την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη από τον Άρειο Πάγο της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής ομάδας της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς θέλουν να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσον υπάρχουν δυνατότητες προκειμένου ο μεγιστάνας του Τύπου και πρώην πρωθυπουργός, να μην εκτίσει την ποινή που οφείλει –ένα χρόνο φυλάκισης– σε κατ' οίκον περιορισμό και να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο. Προς το παρόν όμως η προεδρία της ιταλικής Δημοκρατίας δεν δείχνει διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο απονομής χάριτος.

Οι Μπρουνέτα και Σκιφάνι, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσουν μια παρέμβαση «ανθρωπιστικού χαρακτήρα» από μέρους του προέδρου Ναπολιτάνο, που να προβλέπει πιθανόν την επιβολή χρηματικού πρόστιμου του Μπερλουσκόνι για να «εξαγοραστεί» η ποινή.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η λύση αυτή υιοθετήθηκε για την περίπτωση του δημοσιογράφου Αλεσάντρο Σαλούστι, διευθυντή της εφημερίδας Ιλ Τζορνάλε του ομίλου μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ένα χρόνο και δυο μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί όμως η μετατροπή της ποινής σε χρηματικό πρόστιμο ο ενδιαφερόμενος πρέπει πρώτα να αρχίσει να εκτίει την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Μετά την χθεσινή διαδήλωση της κεντροδεξιάς στην Ρώμη, κατά την οποία ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι είναι «αθώος» αλλά δεν εννοεί να ρίξει την κυβέρνηση διότι δεν είναι «ανεύθυνος», πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα ενδέχεται να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της ως το φθινόπωρο.

Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από το αν στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς οι εμπνευστές της γραμμής της διαλλακτικότητας και του διαλόγου θα συνεχίσουν να κρατούν υπό έλεγχο τα λεγόμενα «γεράκια».

Πρόκειται για βουλευτές όπως η Ντανιέλα Σαντανκέ και ο Ρενάτο Μπρουνέτα που ως χθες πίεζαν για ομαδική παραίτηση από το κοινοβούλιο και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Η κεντροαριστερά, αναμένει να διαπιστώσει αν και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι εννοεί όντως να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει ακραίες τοποθετήσεις.

«Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να συγκυβερνάμε με την κεντροδεξιά πάση θυσία, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου» κάνουν γνωστό στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών, απηύθυνε στους συνεργάτες και βουλευτές του Μπερλουσκόνι το ερώτημα: «δεν νιώθουν άβολα άραγε να είναι επικεφαλής τους ένας πολιτικός που δεν διαθέτει πλέον καθαρό ποινικό μητρώο;».