Η αστυνομία πυροβόλησε σήμερα στον αέρα και έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση ανθρώπων που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης της Τυνησίας, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές, στην νότια πόλη Σίντι Μπουζίντ, από όπου είχε ξεκινήσει η εξέγερση στην χώρα το 2011.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ αφότου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν περιφερειακό αξιωματούχο να εισέλθει στο δημαρχείο της πόλης. Η αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση, έχει καλέσει σε πολιτική ανυπακοή και στην κατάληψη κυβερνητικών γραφείων.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει ένα κύμα διαδηλώσεων υπέρ και κατά της κυβέρνησης όπως και μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλειά της.

Η δολοφονία του βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι στις 25 Ιουλίου, η δεύτερη μιας προσωπικότητας της αντιπολίτευσης σε έξι μήνες, πυροδότησε την χειρότερη πολιτική κρίση στην χώρα από τις διαμαρτυρίες με τις οποίες ανατράπηκε ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το 2011.

Η αντιπολίτευση ζητεί την διάλυση της κυβέρνησης και της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία χρειάζεται λίγες μόνον εβδομάδες για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου Συντάγματος και ενός νέου εκλογικού νόμου.

Το Ενάχντα, το ισλαμικό κόμμα που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλώνει ότι θα διαπραγματευτεί την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά έχει αρνηθεί την απομάκρυνση του πρωθυπουργού ή την διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι αυτά τα δύο συνιστούν την «κόκκινη γραμμή» γι' αυτό.

Παράλληλα με το κύμα διαδηλώσεων που αντιμετωπίζει η Τυνησία, οι ισλαμιστές μαχητές έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες και η τυνησιακή πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιδρομές σε κρυψώνες μαχητών κοντά στην μεθόριο με την Αλγερία.