Προϊόντα «μαϊμού» αξίας 1 δισ. ευρώ κατασχέθηκαν στην ΕΕ το 2012

Προϊόντα «μαϊμού» αξίας 1 δισ. ευρώ κατασχέθηκαν στην ΕΕ το 2012

Οι ευρωπαϊκές τελωνειακές υπηρεσίες κατέσχεσαν το 2012 πλαστά προϊόντα αξίας σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Επίτροπος Τελωνείων Άλγκιρντας Σέμετα σημείωσε ότι τα πλαστά προϊόντα υπονομεύουν τις νόμιμες επιχειρήσεις, ενώ αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια του καταναλωτή.

Τα περίπου 40 εκατομμύρια προϊόντα που κατασχέθηκαν πέρυσι ήταν κατά πολύ λιγότερα από τα 115 εκατομμύρια που είχαν κατασχεθεί το 2011.

Πρώτα στον κατάλογο με τα πλαστά προϊόντα ήταν τα τσιγάρα, ενώ ακολουθούν διάφορα προϊόντα, όπως μπουκάλια, λαμπτήρες, κόλλα, μπαταρίες και σκόνη πλυντηρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχεδόν το 65% των πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προέρχονταν από την Κίνα. Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από όπου προήλθε το 8,37% από τα πλαστά προϊόντα που κατασχέθηκαν, και στην τρίτη θέση το Χονγκ Κονγκ από το οποίο προήλθε το 7,79% των πλαστών προϊόντων.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν η κύρια πηγή προέλευσης πλαστών εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που κατασχέθηκαν, ενώ τα περισσότερα πλαστά τρόφιμα προέρχονταν από το Μαρόκο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο