Η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κατήγγειλε τη Δευτέρα τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από το συριακό καθεστώς, οι οποίοι σκοτώνουν πολλούς πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά.

Σύμφωνα με την HRW, εννέα βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο διάστημα από το Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον 215 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου εκατό παιδιά.

«Πολιτική των στρατιωτικών διοικητών δεν θα πρέπει να είναι η χρήση βαλλιστικών πυραύλων σε κατοικημένες περιοχές», τονίζει η HRW, η οποία επισκέφθηκε τις επτά από τις εννέες περιοχές που έπληξαν οι πύραυλοι στη Συρία.

«Η επανειλημμένη χρήση των πυραύλων αυτών σε κατοικημένες περιοχές οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο στρατός χρησιμοποιεί εσκεμμένα τεχνικές πολέμου ανίκανες να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε πολίτες και μαχομένους, γεγονός που συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την HRW, ένα μεγάλο μέρος των πυραύλων αυτών εκτοξεύθηκαν από μια βάση κοντά στο Καλαμούν, βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Επικαλούμενη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Σρρατηγικών Μελετών του 2011, η HRW υπενθυμίζει ότι ο συριακός στρατός διαθέτει ένα οπλοστάσιο πυραύλων Scud, SS-21 Tochka και Luna-M.