Ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί, παρουσίασε χθες, μετά την ορκωμοσία του, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, η οποία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Δύση για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η 18μελής κυβέρνηση αποτελείται από έμπειρους τεχνοκράτες που είχαν ήδη υπηρετήσει στις κυβερνήσεις των πρώην προέδρων Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί (1989-1997) και Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005).

Το Ιράν, η οικονομία του οποίου πιέζεται όλο και περισσότερο από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει πτώση των πετρελαϊκών εξαγωγών και εισπράξεων κατά 50%, χρειάζεται να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να φθάσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την προοδευτική άρση των κυρώσεων οι οποίες πλήττουν κυρίως τον τομέα αυτόν.

Όμως ήδη οι συντηρητικοί επικρίνουν τις επιλογές πολλών υπουργών, ειδικά αυτήν του υπουργού Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση από το 1997 ως το 2005.

Με άρθρο του διευθυντή της Χοσεΐν Σαριατμανταρί, η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν εξαπέλυσε επίθεση στον Ζανγκανέχ. «Κάποιος ο οποίος έχει τόσες εκκρεμείς υποθέσεις για συμβάσεις οι οποίες είχαν πλήξει [τα εθνικά συμφέροντα] πώς μπορεί να αναλαμβάνει ένα τόσο ευαίσθητο και καθοριστικό υπουργείο όσο αυτό του Πετρελαίου;», υπογράμμισε.

Ο Ζανγκανέχ είχε χρηματίσει υπουργός Πετρελαίου καθ' όλη την διάρκεια της προεδρίας Χαταμί, από το 1997 ως το 2005, ενώ ήταν επίσης στο επιτελείο της εκστρατείας του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, του ηττηθέντος υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες είχε σημειωθεί η αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ραμεζάν Σοτζαϊέ επέκρινε από την πλευρά του «την απουσία γυναικών και νέων στην κυβέρνηση». Η μέση ηλικία των υπουργών είναι τα 58 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Τζομχουρί Ισλαμί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, η κυβέρνηση αποτελείται από τρεις συντηρητικούς, επτά μεταρρυθμιστές, τέσσερις μετριοπαθείς και τέσσερις ανεξάρτητους.
Ωστόσο το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων είναι ότι θεωρούνται προσκείμενοι στις θέσεις του προέδρου Ροχανί.

Ο νέος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να επιλέξει τα στελέχη της κυβέρνησής του με βάση τις ικανότητές τους κι όχι το πού πρόσκεινται πολιτικά.