Περίπου ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της Ιταλίας με τους εκπροσώπους της κεντροδεξιάς στο κοινοβούλιο.

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) στην βουλή και στην γερουσία, Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι, είχαν ζητήσει τη συνάντηση αυτή για να συζητήσουν με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την οριστική καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας για φορολογική απάτη κατά την αγοραπωλησία πνευματικών δικαιωμάτων του ομίλου μέσων ενημέρωσης Mediaset.

Πηγές της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι οι Μπρουνέτα και Σκιφάνι προέβαλαν μια σειρά αιτημάτων θέτοντας ως όρο την ικανοποίησή τους για παραμείνει αλώβητη η κυβέρνηση Λέτα, αλλά πάντως «χρησιμοποιώντας μετρημένους τόνους και τηρώντας με διαλλακτική στάση».

«Οι εκπρόσωποι του PdL στο κοινοβούλιο, εξέθεσαν στον Ιταλό πρόεδρο κάποια συγκεκριμένα βήματα που θεωρούν αναγκαία για την περαιτέρω εμπέδωση της θετικής εξέλιξης της ιταλικής πολιτικής και [την διατήρηση] της σταθερότητας» ανέφεραν πηγές της ιταλικής προεδρίας της δημοκρατίας.

Παρατηρητές τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας αφιερώθηκε στο μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στις δυνατότητες να δοθεί μια «πολιτική λύση» στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Στην συνάντηση εκτιμάται πως επίσης συζητήθηκε η πρόταση της κεντροδεξιάς για μια συνολική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με οριστικό διαχωρισμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας εισαγγελέων και δικαστών.

Αργότερα σήμερα ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να συναντηθεί με τους συνηγόρους υπεράσπισής του, με τους οποίους και θα συζητήσει αν θα ζητήσει από την εισαγγελία του Μιλάνου να μετατρέψει τον ένα χρόνο φυλάκισης που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο –τα υπόλοιπα τρία παραγράφηκαν– σε κατ' οίκον περιορισμό.