Οι πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται εξαιτίας των μουσώνων στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ηλεκτροπληξίες, πνιγμούς και καταρρεύσεις οικημάτων, δήλωσε ένα στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, η οποία είναι η αρμόδια για όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής στους πληγέντες.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές των φυλών, κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, άλλοι τόσοι στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ, ενώ 10 σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και οκτώ στην επαρχία Χάιμπερ-Παχτούνχβα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας. Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ.

Στην πόλη Καράτσι, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, καθώς και στην κοντινή πόλη Χαϊντεραμπάντ, καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων που συνεχίζονταν ασταμάτητα από το Σάββατο ως σήμερα Δευτέρα, με συνολικά 15 νεκρούς στην επαρχία Σιντχ, όπου υπάγονται διοικητικά οι δύο πόλεις.

Τα περισσότερα θύματα στην παράκτια πόλη πέθαναν από ηλεκτροπληξία, καθώς ισχυροί άνεμοι ανέτρεψαν πολλές κολόνες του δικτύου ηλεκτροδότησης και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα καλώδια του απαρχαιωμένου δικτύου αυτού. Ο στρατός κλήθηκε για να διασώσει πολίτες στο Καράτσι, ενώ διεξάγει επίσης επιχειρήσεις διάσωσης στην Πεσάβαρ, στα βορειοδυτικά.

Ο Αρίφ Μαχμούντ, γενικός διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις υποχωρούν, όμως προειδοποίησε ότι αναμένεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες.