Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε "βαθιά ανησυχία" όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η Ισπανία ενδέχεται να εισαγάγει δασμούς στα σύνορα με το Γιβραλτάρ και να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτού του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ότι η Ισπανία εξετάζει την επιβολή ενός τέλους 50 ευρώ για να διασχίσει κανείς τα σύνορα όπως και την διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων για τους πολίτες του Γιβραλτάρ οι οποίοι έχουν κάποια ιδιοκτησία στην Ισπανία.

Η Ισπανία αμφισβητεί την ισχύουσα επί τρεις αιώνες εθνική κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ. Η διπλωματική ένταση οξύνθηκε πριν από 10 ημέρες, όταν πλοία από το Γιβραλτάρ πόντισαν μεγάλους κυβόλιθους σκυροδέματος στην θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν τεχνητό ύφαλο για τα ψάρια.

Το Γιβραλτάρ δηλώνει ότι οι κυβόλιθοι αυτοί δημιουργούν ένα τεχνητό ύφαλο για τα ψάρια με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ η Ισπανία υπογραμμίζει ότι θα βλάψει το περιβάλλον και θα εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Ο εκπρόσωπος του Κάμερον διευκρίνισε ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Ισπανό πρεσβευτή στο Λονδίνο την Παρασκευή για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας πάνω στο ζήτημα αυτό.

"Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τα γεγονότα στα σύνορα Ισπανίας-Γιβραλτάρ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον στους δημοσιογράφους. "Επιζητούμε μια εξήγηση από αυτούς (την ισπανική κυβέρνηση) όσον αφορά τις πληροφορίες ότι μπορεί να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στο Γιβραλτάρ".