Στον τομέα των ακινήτων, που εξακολουθεί να «αναρρώνει», θα διαθέσει τα οικονομικά οφέλη από τη μεταρρύθμιση στη μετανάστευση ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα θα παρουσιάσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και προτάσεων για να ενθαρρυνθεί η ταχύτερη ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η στήριξη στους δανειολήπτες, η καλύτερη πρόσβαση σε πιστώσεις και ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε κατοικίες με προσιτές τιμές.

Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να αποσύρει η κυβέρνηση το ρόλο της ως εγγυητής των στεγαστικών δανείων και θα προτείνει την μελλοντική κατάργηση των φορέων χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac, αντικαθιστώντας τους με ένα σύστημα, μέσω του οποίου η ιδιωτική αγορά θα αγοράζει στεγαστικά δάνεια από τους δανειστές και θα τα χρησιμοποιεί ως εγγύηση για τους επενδυτές, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ορισμένες από τις προτάσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν μέρος της επιθετικής πολιτικής για τη μεσαία τάξη που ξεκίνησε από τον Ομπάμα στα τέλη Ιουλίου, χρειάζονται όμως την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Λευκός Οίκος, τη Δευτέρα υποσχέθηκε ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση «θα αυξήσει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων ότι, «μεταξύ των ετών 2000 και 2010, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των νέων ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα».