Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Μπερνς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο, δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική διπλωματία.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ να συναντήσει τον Μόρσι», επανέλαβε σε πολλές περιστάσεις κατά την ενημέρωση των συντακτών Τύπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Η ίδια επιβεβαίωσε πως ο Μπερνς, υπ’ αριθ. δύο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, συναντήθηκε στα πλαίσια της έκτακτης αποστολής του από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Κάιρο με τον Χαϊράτ αλ Σάτερ, πνευματικό ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων –από τους κόλπους των οποίων προέρχεται κι ο Μόρσι.

«Η συνάντηση αυτή, το βράδυ της Κυριακής, τη συνοδεία του αντιπροσώπου της ΕΕ Μπερναρδίνο Λεόν και των ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των διπλωματικών προσπαθειών για να αποτραπεί περαιτέρω έξαρση της βίας και για να διευκολυνθεί ο διάλογος στην Αιγύπτο, ο οποίος θα επιτρέψει τη μετάβαση προς μία δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση», πρόσθεσε η Χαρφ.

Οι διάφοροι διεθνείς απεσταλμένοι, που έχουν αφιχθεί στο Κάιρο για να συμβάλουν στην επίλυση του διπλωματικού αδιεξόδου, σήμερα επιδόθηκαν σε μία διελκυνστίδα διαπραγματεύσεων, κάνοντας τον δίαυλο μεταξύ των νέων διοικητικών αρχών που εγκατέστησε μετά την παρέμβασή του ο στρατός και των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου.