Ο ηγέτης των Αφγανών ταλιμπάν μουλάς Όμαρ χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκλογή του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι και εμφανίστηκε ανοιχτός όσον αφορά τη διαδικασία συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν.

«Ο ευσεβής λαός μας δε θα ασχοληθεί με αυτό το απογοητευτικό δράμα που είναι οι εκλογές του 2014 και δε θα συμμετάσχει σ΄αυτές. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκλογές είναι χάσιμο χρόνου, τίποτα περισσότερο», τόνισε ο ηγέτης των ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε με την ευκαιρία της γιορτής για το τέλος του ραμαζανιού.

Οι εκλογές θα επιτρέψουν την εκλογή του διαδόχου του Καρζάι προέδρου της χώρας από την πτώση των ταλιμπάν το 2001, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία βάσει του Συντάγματος.

Οι αφγανικές αρχές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2014, παρά τις απειλές των ταλιμπάν. Η αφγανική κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει τα μέλη της επιτροπής που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία των εκλογών αυτών.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν τη χρονιά κατά την οποία λήγει η αποστολή της δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την πίεση στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Μπορεί να απορρίπτει κάθε συμμετοχή στις εκλογές, ωστόσο ο ηγέτης των ταλιμπάν εμφανίζεται ανοιχτός σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων.

«Οι ταλιμπάν δε θέλουν να μονοπωλήσουν την εξουσία. Πιστεύουμε περισσότερο σε μια συμφωνία με τους Αφγανούς για μια αφγανική κυβέρνηση που θα βασίζεται στις ισλαμικές αρχές», τονίζει ο μουλάς Όμαρ.