Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάσισε σήμερα να μειώσει κατά δύο μήνες την ποινή της 11ετούς κάθειρξης που έχει επιβληθεί σε βάρος του ρώσου πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, γεγονός που θα επιτρέψει την αποφυλάκισή του Αύγουστο του 2014.

Η απόφαση αυτή αφορά και το συνεργάτη του Χοντορκόφσκι Πλάτον Λεμπέντεφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην ίδια ποινή. Οι δυο άνδρες κρατούνται στη φυλακή από το 2003. Οι συνήγοροί τους, που ζητούσαν την ακύρωση την δεύτερης καταδίκης τους και την «άμεση» αποφυλάκισή τους δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

«'Εχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στο Προεδρείο (το ανώτατο όργανο) του Ανωτάτου Δικαστηρίου», δήλωσε ο δικηγόρος του Χοντορκόφσκι, Βαντίμ Κλιουβγκάντ.

Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ καταδικάσθηκαν το 2005 σε 8ετή κάθειρξη για αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.

Η ποινή αυτή αυξήθηκε σε 14 χρόνια το 2010 σε μια δεύτερη δίκη για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ποινή αυτή μεθώθηκε αρχικά κατά ένα χρόνο και στη συνέχεια, σε έφεση, κατά δυο χρόνια.

Υποστηρικτές του άλλοτε πιο πλούσιου ανθρώπου της Ρωσίας και επικριτή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα πίσω από τις δίκες και τις καταδίκες του είναι πολιτικά.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι δεν ήταν πολιτικά υποκινούνενη η καταδίκη του Χοντορκόφσκι το 2005. Ωτσόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο αυτό, η δίκη ήταν άδικη και ο εγκλεισμός του σε απομακρυσμένη φυλακή της Σιβηρίας συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TAGS