Η ελευθερία της ενημέρωσης απειλείται από τις συμμορίες και τα διάφορα καρτέλ σε όλο τον κόσμο, καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), οι οποίοι κάνουν λόγο για 141 νεκρούς μέσα σε διάστημα 10 ετών σε σχετική τους έκθεση.

Μέσα σε δέκα χρόνια, 141 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν επειδή κατήγγειλαν τον έλεγχο που ασκούν συμμορίες και την παράλληλη οικονομία, αναφέρουν στην έκθεση με τίτλο "Οργανωμένο έγκλημα, επίθεση στην ενημέρωση" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Οι μαφίες και τα καρτέλ αντιπροσωπεύουν σήμερα την κύρια απειλή για την ελευθερία της ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα", αποκαλύπτει η οργάνωση υπεράσπισης του Τύπου, η οποία αναφέρεται επίσης "στις παραστρατιωτικές οργανώσεις που στρέφονται στο λαθρεμπόριο μεγάλης κλίμακας".

Για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το θέμα αφορά όλες τις ηπείρους. "Χρηματοπιστωτικά κυκλώματα, ξέπλυμα χρημάτων, νόμιμες βιτρίνες, φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν το ταυτόχρονα αόρατα και πανταχού παρόν πρόσωπο της μαφιόζικης δραστηριότητας", επισημαίνει η δημοσιογραφική οργάνωση, για την οποία "το οργανωμένο έγκλημα εμποδίζει την ικανότητα του Τύπου να διεξάγει έρευνες".

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επικαλούνται την περίπτωση του Μεξικού, όπου "η αγριότητα των καρτέλ εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το μακάβριο απολογισμό των 69 δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από το 2000 και των 11 που έχουν εξαφανιστεί από το 2003", ενώ στις Φιλιππίνες, "το οργανωμένο έγκλημα ευθύνεται άμεσα και έμμεσα για τις περισσότερες από τις 142 δολοφονίες ανδρών και γυναικών του Τύπου που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την πτώση του δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος το 1986".

"Μπροστά στο οργανωμένο έγκλημα, ο Τύπος είναι ασυντόνιστος, οι ανταποκριτές του είναι απομονωμένοι και χωρίς μέσα και η ικανότητά του να διεξάγει έρευνες σε βάθος έχει εξουδετερωθεί από την κούρσα για την άμεση ενημέρωση", διαπιστώνει η οργάνωση, η οποία συνιστά κυρίως "μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα όσον αφορά τις πληροφορίες και τις πηγές".

Η RSF ζητεί επίσης "να αναπτυχθούν οι ενώσεις των δημοσιογράφων, που εγγυώνται την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και μπορούν να κρατήσουν τις οικονομικές επιρροές μακριά από τις εκδοτικές επιλογές".