Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Χιροσίμα στην 68η επέτειο της πρώτης στην Ιστορία ρίψης ατομικής βόμβας, η οποία αφάνισε την πόλη αυτή της δυτικής Ιαπωνίας.

Επιζώντες, συγγενείς θυμάτων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντιπροσωπείες ξένων χωρών τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 08.15, την ώρα που στις 6 Αυγούστου 1945 το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay έριξε την βόμβα που μετέτρεψε τη Χιροσίμα σε πυρηνική κόλαση.

Εκατόν σαράντα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου ή πέθαναν στην συνέχεια μέχρι τον Δεκέμβριο του 1945 από τις συνέπειες της ακτινοβολίας.

Ακολούθησε, στις 9 Αυγούστου, ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι, που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των 70.000 ανθρώπων και στη συνέχεια η παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 15 Αυγούστου 1945.

Ταυτόχρονα σήμερα μία άλλη τελετή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Γιοκοχάμα, παρουσία του πρωθυπουργού Τάρο Ασο, για την παρουσίαση του πρώτου ελικοπτεροφόρου της Ιαπωνίας, του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου που αποκτά η χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.