Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να βρει μια λύση στη διαφωνία της χώρας του με τη Δύση με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και είναι έτοιμος να προχωρήσει σε «σοβαρές και ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.

Το Ιράν είναι έτοιμο «για σοβαρές διαπραγματεύσεις, χωρίς χάσιμο χρόνου» με τις μεγάλες δυνάμεις, είπε ο Ροχανί στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του, την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως «εάν η μία πλευρά είναι έτοιμη, οι ανησυχίες (της Δύσης) θα αρθούν πολύ γρήγορα».

Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση «αποκλειστικά μέσω συνομιλιών και όχι με απειλές».

«Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι εθνικό θέμα», συνέχισε ο Ροχανί επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα αποποιηθεί τα δικαιώματά της στην πυρηνική ενέργεια αλλά υποστηρίζει «τον διάλογο και τη συνεννόηση». 

«Ως πρόεδρος, δηλώνω ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει το θέμα διατηρώντας τα δικαιώματα του Ιράν και απαντώντας ταυτόχρονα στις ανησυχίες της άλλης πλευράς», είπε.

Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδείξουν καλή θέληση και δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού, «χωρίς κάποια κρυφή ατζέντα», τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες, πρόσθεσε.

TAGS