Καθώς απομένουν λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ προκάλεσε νέο σάλο όταν επέκρινε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι εξαιτίας της εκπαίδευσης που έλαβε στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν έχει «πάθος για την Ευρώπη».

Περιέργως, απέναντι στην επίθεση του Στάινμπρουκ η καγκελάριος βρήκε ένθερμη υποστήριξη στο αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε που συνήθως κρατά χαμηλά τους τόνους όσον αφορά τους δεσμούς του με το Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβερνούσε την Ανατολική Γερμανία.

Σε συζήτηση που είχε την Κυριακή με αναγνώστες της βερολινέζικης εφημερίδας Ταγκεσπίγκελ ο υποψήφιος του SPD είπε ότι συμφωνεί με την άποψη του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ ο οποίος υποστήριξε ότι η Μέρκελ δεν διακρίνεται για «το πάθος της για την Ευρώπη». 

Ο Στάινμπρουκ εξήγησε μάλιστα και τον λόγο: «Για μένα παίζει ρόλο το γεγονός ότι μέχρι το 1989-90 (η Μέρκελ) έλαβε μια διαφορετική προσωπική και πολιτική εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην όσων έζησαν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την αρχή της δεκαετίας του 1950», είπε.

Η δήλωση αυτή ωστόσο ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως «στιγματισμός» του πληθυσμού που προέρχεται από την πρώην Λ.Δ. Γερμανίας.

Η καγκελάριος γεννήθηκε στο Αμβούργο της βόρειας Γερμανίας πριν από 59 χρόνια. Ήταν 4 ετών όταν ο πάστορας πατέρας της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ανατολική Γερμανία.

Η Κριστίν Λίμπερκνεχτ, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρωθυπουργός της Θουριγγίας, υποστήριξε ότι ο Στάινμπρουκ αποδεικνύει ότι «δεν γνωρίζει καλά όχι μόνο την καγκελάριο αλλά ούτε και τους ανθρώπους των νέων κρατιδίων και την ιστορία τους».

«Πρόκειται για προσβολή στους πρώην πολίτες της Λ.Δ. Γερμανίας» οι οποίοι ποθούσαν την ελευθερία που πρόσφερε η δυτική Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρμόδιος για τα νέα ομόσπονδα κρατίδια, Κριστόφ Μπέργκνερ, επίσης του CDU.

Στην αριστερά, επίσης, η ανάλυση του Στάινμπρουκ προξένησε έντονες επικρίσεις. Η Κάτια Κίπινγκ, ηγετικό στέλεχος του Ντι Λίνκε, μίλησε για «λάσπη από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου» απαιτώντας, και για πρώτη φορά συμφωνώντας με τους συντηρητικούς, τη συγγνώμη του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου.

Για τον πολιτικό αναλυτή Κλάους Σρέντερ, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, οι δηλώσεις του Στάινμπρουκ δείχνουν ότι τον έχει πιάσει πανικός. 

«Το SPD δεν καταφέρνει να ανταγωνιστεί την Μέρκελ, δεν έχει πια ιδέες, τους τις πήρε η Μέρκελ» και η προσωπική επίθεση εναντίον της καγκελαρίου «θα του στοιχίσει ακριβά επειδή η Μέρκελ είναι πιο δημοφιλής από το CDU», είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

«Οι ψηφοφόροι βλέπουν τι συμβαίνει στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και συμπεραίνουν ότι, συγκριτικά, η Γερμανία τα πάει κατά, έχει το πλεονέκτημα. Όταν ο Στάινμπρουκ της επιτίθεται για τους λάθος λόγους, τότε είναι καταδικασμένος σε αποτυχία», πρόσθεσε.

Σε δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Μπιλντ ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών (DCU/CSU) με τους φιλελεύθερους του FDP συγκεντρώνει ποσοστό 44% έναντι 40% για τους Σοσιαλδημοκράτες (26%) και τους Πράσινους (14%).

Όσον αφορά την «έλλειψη πάθους» της καγκελαρίου, ο Σρέντερ είπε ότι «αυτό είναι το πολιτικό στυλ της, δεν έχει καμία σχέση με την καταγωγή της, δεν είναι πασιονάρια, είναι πραγματίστρια, μοιάζει ακόμη και ψυχρή, όμως έχει κύρος σε όλους τους τομείς».

Την περασμένη εβδομάδα, σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση ARD έξι στους δέκα Γερμανούς (60%) δήλωσαν ότι προτιμούν την επανεκλογή της Μέρκελ στην καγκελαρία και μόλις το 28% προτίμησε τον Στάινμπρουκ για τη θέση αυτή.