Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρόκειται σύντομα να μιλήσει στους κατοίκους της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα σήμερα η επίσημη λιβυκή τηλεόραση, ενώ η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια έκανε έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους.

Η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης, σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.

"Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια" επισημαίνεται.

"Ελκυστική χρηματική αμοιβή θα δοθεί σε οποιονδήποτε συνεισφέρει ή δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτούς" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ισχυρές δυνάμεις στην Ζαουίγια

Στο μεταξύ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως ισχυρές δυνάμεις του λιβυκού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας, πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ανατολής-δύσης.

"Υπάρχει πολύ ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Έχουν στήσει σημεία ελέγου και ελέγχουν τους πάντες. Είδα περίπου 40 στρατιωτικά τζιπ στην πόλη", είπε ο Τάρεκ Σαϊίντι, ένας 45χρονος τυνήσιος ηλεκτρολόγος μηχανικός που πέρασε σήμερα από την Ζαουίγια επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Τυνησία.

Απήχθησαν δύο γυναίκες για να διαψεύσουν δηλώσεις του πατέρα τους κατά του Καντάφι

Παρά τη διεθνή και εσωτερική κατακραυγή, οι πρακτικές του λίβυου ηγέτη φαίνεται πως παραμένουν οι ίδιες, αφου οι δυο κόρες του Νούρι Ελ-Μισμάρι, πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουάμαρ Καντάφι, απήχθησαν χθες Τετάρτη στην Τρίπολη από άνθρώπους του καθεστώτος για να διαψεύσουν από την κρατική τηλεόραση τις δηλώσεις του πατέρα τους, ανακοίνωσε σήμερα ο συνήγορός του.

Ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος βρίσκεται από το φθινόπωρο στο Παρίσι, είχε ζητήσει αστυνομική προστασία, την οποία οι γαλλικές αρχές του αρνήθηκαν. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το αίτημα του μετά τις εξελίξεις στην Λιβύη.

"Δύο από τις κόρες του Ελ-Μισμάρι απήχθησαν από άνδρες του Καντάφι και οδηγήθηκαν δια της βίας στην τηλεόραση για να διαψεύσουν τις δηλώσεις του πατέρα τους", διευκρίνισε ο συνήγορος του λίβυου πρωην αξιωματούχου Φρεντερίκ Λαντόν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέλη της οικογένειας του Ελ-Μισμάρι είχαν ζητήσει μάταια από την γαλλική πρεσβεία να τούς δοθούν άδειες εισόδου.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ελ-Μισμάρι.