Έκκληση να απελευθερωθούν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, ο Ντιντιέ Φρανσουά, ανταποκριτής του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Europe 1 και ο Εντουάρ Ελιάς, ανεξάρτητος φωτογράφος που εργαζόταν για το ραδιόφωνο, οι οποίοι είχαν απαχθεί τον Ιούνιο στην Συρία, απηύθυνε από το Παρίσι επιτροπή συμπαράστασης.

«Δύο μήνες ήδη. Στις 6 Ιουνίου 2013, ο Ντιντιέ Φρανσουά, ανταποκριτής του Europe 1 κι ο φωτορεπόρτερ Εντουάρ Ελιάς είχαν απαχθεί στη Συρία, βορείως του Χαλεπιού από κουκουλοφόρους. 

Γι’ αυτούς δεν διαθέτουμε παρά μόνον μία πληροφορία: είναι ζωντανοί, σύμφωνα με στοιχεία που κρίνονται αξιόπιστα από τις γαλλικές αρχές», ανέφερε στην έκκλησή της η επιτροπή στήριξης των απαχθέντων, στην οποία προεδρεύει η –επίσης πρώην όμηρος στο Ιράκ– Φλοράνς Ομπενά.

«Ο Ντιντιέ κι ο Εντουάρ κρατούνται διότι έκαναν τη δουλειά τους: να μας πληροφορούν για τη σύγκρουση αυτή. Στη Συρία, το κυνήγι των δημοσιογράφων έχει ξεκινήσει: 25 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί κι επτά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των γεγονότων τον Μάρτιο του 2011», επεσήμανε η επιτροπή.

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι βρίσκονται εν ζωή, είχε δηλώσει στις 14 Ιουλίου ο υπουργός Αμύνης Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε επισημάνει πως το γαλλικό κράτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπισθούν οι δύο απαχθέντες στη Συρία, αλλά και να επαναπατρισθούν και οι άλλοι όμηροι στο Σαχέλ.