Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, την ώρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ένας νέος πρόεδρος στη χώρα, αντίκειται στα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και στο στόχο της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

"Ενώ αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και σχηματίζεται μια νέα κυβέρνηση, προτείνεται να τεθούν μονομερώς σε εφαρμογή νέες κυρώσεις ώστε να στραγγαλιστεί οικονομικά το Ιράκ. Πιστεύω ότι αυτή η ιδέα αντιτίθεται στα θεμελιώδη συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, στο στόχο της διασφάλισης της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων", είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Μόσχα συμφωνεί απολύτως με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ότι το πρόβλημα "δεν πρέπει να λυθεί με τελεσίγραφα" αλλά μέσω διαπραγματεύσεων.

Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου. Τη σκλήρυνση των κυρώσεων έχουν ζητήσει και οι Αμερικανοί γερουσιαστές.