Η γερμανική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα την απελευθέρωση ενός 56χρονου άνδρα ο οποίος παρέμεινε επί επτά χρόνια κρατούμενος σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, μολονότι υποστήριζε εξ αρχής ότι ήταν θύμα συνωμοσίας και δικαστικής πλάνης.

Το δικαστήριο της Νυρεμβέργης διέταξε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Γκουστλ Μόλατ καθώς εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν είχε όντως κακοποιήσει τη σύζυγό του, από την οποία σήμερα έχει πάρει διαζύγιο. Παράλληλα, διέταξε να επανεξεταστεί από άλλο δικαστήριο η υπόθεση του Μόλατ, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνος» από τις αρχές.

Το 2006, με δικαστική εντολή, ο Μόλατ εγκλείστηκε σε ψυχιατρείο επειδή η γυναίκα του τον είχε κατηγορήσει για κακοποίηση. Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο κατηγορούμενος είχε καταγγείλει ότι η σύζυγός του είχε καταχραστεί πολλά εκατομμύρια ευρώ από την τράπεζα Hypovereinsbank, της οποίας ήταν σύμβουλος. Το δικαστήριο όμως δεν τον πίστεψε, αντιθέτως έκρινε ότι ήταν παρανοϊκός.

Στο διάστημα που ο Γκουστλ Μόλατ παρέμενε έγκλειστος στο ψυχιατρείο, αποδείχτηκε ότι ορισμένες από τις καταγγελίες του ήταν ορθές. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι θύμα συνωμοσίας και ότι η γυναίκα του ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή αποκάλυψε τις απάτες της.

Το δικαστήριο της Νυρεμβέργης δέχτηκε επίσης ότι το ιατρικό πιστοποιητικό με το οποίο η σύζυγος του Μόλατ απέδειξε την «κακοποίηση» που υπέστη από αυτόν, ήταν πλαστό.