Οι αρχηγοί στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ινδίας και του Πακιστάν επικοινώνησαν τηλεφωνικώς σήμερα, μια ημέρα μετά τις κατηγορίες από την Ινδία ότι πέντε στρατιώτες της σκοτώθηκαν από πακιστανούς στρατιωτικούς στα σύνορα ανάμεσα στους δύο αντιπάλους στην περιφέρεια του Κασμίρ, δήλωσε αξιωματούχος στο Ισλαμαμπάντ.

Η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι σκότωσε πέντε στρατιώτες της στη Γραμμή Ελέγχου, το ντε φάκτο σύνορο που χωρίζει τις δύο χώρες στη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ είχε από την πλευρά του απορρίψει οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο νέος πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων του τη βελτίωση των σχέσεων με την Ινδία.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησαν στο κόκκινο τηλέφωνο οι διευθυντές των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πακιστάν και της Ινδίας για να συζητήσουν την κατάσταση μετά τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Ινδίας για τη Γραμμή Ελέγχου», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν απέρριψε «έντονα και κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς της Ινδίας και υποστήριξε πως οι ινδοί στρατιώτες είχαν τραυματίσει σοβαρά με σφαίρες δύο πακιστανούς στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων στο Κασμίρ.

Η Ινδία και το Πακιστάν, δύο έντονα στρατιωτικοποιημένες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν πολεμήσει τρεις φορές μεταξύ τους μετά την ανεξαρτησία τους, το 1947, από τη βρετανική αυτοκρατορία. Δύο από τις συγκρούσεις αυτές αφορούσαν το Κασμίρ, μια περιφέρεια η οποία χωρίσθηκε στα δύο, αλλά την διεκδικούν ολόκληρη αμφότερες οι χώρες.

Σύμφωνα με ινδούς αναλυτές, αυτό το νέο επεισόδιο, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει από το 2003 στο Κασμίρ, μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη του Νέου Δελχί στη νέα πακιστανική κυβέρνηση. Η επίθεση «δείχνει ίσως ότι οι πακιστανοί ηγέτες δεν υποστηρίζουν πλήρως τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Λαλίτ Μανσίνγκ, ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών.