Κυπριακό δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά ποινή κηδεμονίας σε υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα κηδεμονίας δύο ετών, αντί άλλης ποινής, εναντίον 24χρονου, ο οποίος είχε παραδεχθεί την κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών.

Με βάση το διάταγμα, ο 24χρονος τίθεται υπό την επιτήρηση κηδεμονευτικού λειτουργού, ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία του και θα ενημερώνει το δικαστήριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η δικαστής Μαρίνα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε την υπόθεση ως περίπτωση που το κράτος θα έπρεπε να σταθεί αρωγός και όχι τιμωρός. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση του κατηγορουμένου αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις επιτυχίας, όπου άτομο εθισμένο από νεαρή ηλικία, πέτυχε, και μάλιστα κάτω από δύσκολες και αντίξοες οικογενειακές συνθήκες, να ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία και να αποτελεί, πλέον, παράδειγμα.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο νεαρός επέδειξε πρωτόγνωρη και αξιοθαύμαστη συμπεριφορά, εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης με πλήρη επιτυχία, και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα Αγγλικών και εργάζεται ως μηχανικός.