Η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν φαίνεται πως αρχίζει να έχει απτά σημάδια στις αμερικανορωσικές σχέσεις, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώνει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα στο πλαίσιο άτυπης συνόδου των δύο χωρών, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Ουάσινγκτον δείχνει εμπράκτως τη δυσφορία της προς τη Μόσχα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρώην σύμβουλο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA, ο οποίος «έβγαλε» στη φόρα τις μεθόδους κατασκοπείας της.

Οι δύο ηγέτες θα δώσουν το παρών στις εργασίες της G20 που θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Πετρούπολη, όμως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, δεν θα υπάρξει «τετ α τετ» των δύο ανδρών.

Η απόφαση αυτή του Ομπάμα είναι «απογοητευτική», δήλωσε ένας κορυφαίος συνεργάτης του Πούτιν, μιλώντας με δημοσιογράφους σε τηλεφωνική πολλαπλή συνδιάλεξη.

Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Πούτιν για θύματα εξωτερικής πολιτικής, επισήμανε ότι η πρόσκληση προς τον Ομπάμα να επισκεφθεί τη Ρωσία εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ.

Ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι δεν επηρεάζεται η συνεργασία με τη Ρωσία για διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Αφγανιστάν, της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους χειρισμούς έναντι της Βόρειας Κορέας, της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και άλλα. Ωστόσο επισήμανε την δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξέλιξη σε διάφορα άλλα μέτωπα και τους χειρισμούς της Μόσχας όσον αφορά την υπόθεση Σνόουντεν.

«Δοθείσης της έλλειψης προόδου σε ζητήματα όπως είναι η πυραυλική άμυνα και ο έλεγχος των όπλων, οι εμπορικές σχέσεις, θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνία των πολιτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, πληροφορήσαμε τη Ρωσική Κυβέρνηση ότι πιστεύουμε πως θα ήταν πιο εποικοδομητικό να αναβάλουμε αυτή τη σύνοδο [κορυφής] ωσότου να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η απογοητευτική απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει στον Έντουαρντ Σνόουντεν προσωρινό άσυλο υπήρξε επίσης ένας παράγοντας τον οποίο εξετάσαμε αποτιμώντας την τρέχουσα κατάσταση της διμερούς μας σχέσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στην ανακοίνωση αυτή.