Έξι ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα στη νότια Υεμένη από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσαν αξιωματούχοι, μια ημέρα αφού οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας απομάκρυναν μέρος του προσωπικού των πρεσβειών τους λόγω των αυξανόμενων φόβων για επιθέσεις.

Ήταν η πέμπτη επίθεση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε έπειτα από προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις από μαχητές, οι οποίες έκαναν την Ουάσινγκτον να κλείσει διπλωματικές αποστολές της στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να απομακρύνουν προσωπικό τους από την Υεμένη.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Σάμπουα δήλωσαν πως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο εκτόξευσε τουλάχιστον έξι πυραύλους εναντίον δύο οχημάτων σε μια απομακρυσμένη περιοχή περίπου 70 χλμ. βορείως της επαρχιακής πρωτεύουσας Ατάκ. Αμφότερα τα οχήματα καταστράφηκαν.

Κάτοικοι που έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης βρήκαν μόνο απανθρακωμένα πτώματα, πρόσθεσαν.

Τουλάχιστον 20 ύποπτοι ως μέλη της αλ-Κάιντα έχουν σκοτωθεί από τις 28 Ιουλίου, όταν μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Άνσαρ αλ-Σαρία, μιας τοπικής μαχητικής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), έναν από τους πιο δραστήριους κλάδους του δικτύου που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η Υεμένη, μια από τις πιο φτωχές αραβικές χώρες, είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η Ουάσινγκτον παραδέχεται ότι πλήττει μαχητές με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παρόλο που δεν σχολιάζει δημόσια την πρακτική αυτή.

Αμερικανικές πηγές γνωστοποίησαν στο Ρόιτερς πως υποκλοπές επικοινωνιών ανάμεσα στο διάδοχο του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ-Κάιντα, τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, και τον κλάδο της οργάνωσης στην Υεμένη ήταν ένα μέρος των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκε η κήρυξη συναγερμού την περασμένη εβδομάδα που επέφερε το κλείσιμο των πρεσβειών.