Η επιτροπή της Γερουσίας της Ιταλίας η οποία καλείται να αποφανθεί για την αποπομπή ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα αυτό μετά την οριστική του καταδίκη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο συνεδριάζει απόψε στις 20:00 ώρα Ιταλίας (21:00 ώρα Ελλάδας).

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα πρόκειται να αρχίσει απλώς μια γενική εκτίμηση της υπόθεσης. Στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια εκτεταμένη παρουσίασή της από τον εισηγητή της επιτροπής, στην προκειμένη περίπτωση τον κεντροδεξιό γερουσιαστή Αντρέα Αουτζέλο.

Η επιτροπή καλείται να ψηφίσει επί των συμπερασμάτων της έκθεσης που θα υποβάλει ο Αουτζέλο. Ο Μπερλουσκόνι μετά την ψηφοφορία θα έχει είκοσι ημέρες στην διάθεσή του για να καταθέσει γραπτώς την απολογία του ή να ζητήσει να πάρει τον λόγο ενώπιον της επιτροπής.

Για την οριστική έκπτωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το αξίωμά του θα πρέπει να εκφραστεί με –μυστική, κατά πάσα πιθανότητα– ψηφοφορία η ολομέλεια της γερουσίας.

Η απόφαση της επιτροπής που απαρτίζουν 23 μέλη θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αρνητική για τον ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Στην ολομέλεια της γερουσίας όμως ο εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της κεντροδεξιάς είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη «μέχρι τελικής πτώσεως» προκειμένου να αποτραπεί η αποπομπή του μεγιστάνα του Τύπου από το σώμα ή αναβληθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την οριστική απόφαση του σώματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διακηρυγμένες προθέσεις των κομμάτων, η κεντροαριστερά των Δημοκρατικών (PD), η Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, καθώς και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο τάσσονται υπέρ της αποπομπής Μπερλουσκόνι.

Η κεντρώα Επιλογή Πολιτών δεν έχει κάνει ακόμη γνωστή τη θέση της, πάντως τo PdL και η Λέγκα του Βορρά πρόκειται να δώσουν μάχη υπέρ του Μπερλουσκόνι.

Οι αριθμητικές ισορροπίες δεν ευνοούν τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό. Μέχρι την στιγμή της τελικής αναμέτρησης στην γερουσία, όμως, μπορεί να έχουν προκύψει ουσιαστικές αλλαγές. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει η πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού – κι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.