Ο Μουαμάρ Καντάφι ρίχνει την ευθύνη για την εξέγερση στην Λιβύη, στην Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν, ενώ προσπαθεί να κρατήσει υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα του Λιβάνου και όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αυτή την στιγμή εξελίσσονται σφοδρές μάχες με πυροβόλα όπλα, μεταξύ των δυνάμεων, που υποστηρίζουν τον Λίβυο ηγέτη και στους αντιπάλους του. Ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, Ουκρανοί μισθοφόροι, βομβάρδισαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Το περιοδικό "Time" αναφέρει ότι ο ηγέτης της Λιβύης, διέταξε τις δυνάμεις του να καταστρέψουν τις πετρελαιοπηγές, που είναι υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών. 

Παράλληλα σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στην πόλη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης και οι αντικυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την πόλη Ζουάρα, η όποια βρίσκεται 120 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας.Όπως αναφέρει το BBC, οι μάχες μαίνονται στις πόλεις Zuara, Zawlya και Misrata, μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

 Η εφημερίδα Κουρίνα, αναφέρει ότι είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στην πόλη Ζαουίγια της Λιβύης στις συγκρούσεις, που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Yπό τoν έλεγχο του ηγέτη της Λιβύης παραμένει η πρωτεύουσα του Λιβάνου και η πόλη Sirte και οι αντίπαλοι του καθεστώτος, έχουν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Bengazi, Tobruk, Ajdablya.

Όπως φαίνεται η επικράτεια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Καντάφι, συρρικνώνεται διαρκώς, καθώς οι αντικυβερνητικοί, έχουν τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης και καταλαμβάνουν την μία πόλη μετά την άλλη και οι αξιωματούχος των αθρωπίνων δικαιωμάτων στην Γαλλία, ανέφερε ότι το κόστος της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία, υπολογίζεται σε 2.000 νεκρούς, ενώ Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

Οι αναφορές περιγράφουν ένα σκηνικό τρόμο στην Τρίπολη του Λιβάνου καθώς άρματα μάχης έχουν πάρει θέσεις στα περίχωρα της πόλης και οι δρόμοι έχουν κατακλυστεί από στρατιωτικά οχήματα και αστυνομικούς και στρατιώτες του καθεστώτος ,οι οποίοι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως και διαπράττουν λεηλασίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών από τη Λιβύη,οι ένοπλοι πυροβολούν ανθρώπους σε νοσοκομεία.

Οι κάτοικοι της Τρίπολης έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και ελπίζουν πως διαδηλωτές από τα ανατολικά μαζί με στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει θα έλθουν αν τους βοηθήσουν.

Κάτοικος της Τρίπολης δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε επαφή με τις ελεύθερες πόλεις στα ανατολικά και για την Πέμπτη προετοιμάζεται πορεία στην Τρίπολη.

Παράλληλα στην Βεγγάζη και το Τομπρούκ οι διαδηλωτές γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους, και ως ένδειξή κρατούν τις παλιές σημαίες της Λιβύης, πρι ν την εποχή του Καντάφι.

Αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και υπάρχουν αναφορές για δέκα μισθοφόρους, οι οποίοι κρατούνται σε κτίριο των δικαστηρίων της πόλης,ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι η επιτροπή ασφαλείας που δημιούργησαν οι κάτοικοι της πόλης τη Δευτέρα, αφού πήραν τον έλεγχο της Βεγγάζης, έχει συλλάβει 36 "μισθοφόρους" από το Τσαντ, το Νίγηρα και το Σουδάν, τους οποίους είχε προσλάβει η Πραιτωριανή Φρουρά του Καντάφι.Παράλληλα στην πόλη Τομπρούκ οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο στρατός είναι μαζί τους

Δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία μονάδα παραστρατιωτικών, που ελέγχεται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις, επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς κοντά στο αεροδρόμιο της Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Ενώ το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της Μιζουράτα, έχει περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών εδώ και αρκετές ημέρες, όπως αναφέρθηκε.

Επίσης περισσότεροι από 30.000 Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι έχουν διαφύγει από την Λιβύη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι αναφορές περιγράφουν ότι το αεροδρόμιο της Τρίπολης, “πολιορκήθηκε” από 15.000 άτομα καθώς οι ξένοι υπήκοοι, που ζουν και εργάζονται στην Λιβύη, προσπαθούν να εγκαταλείψουν μαζικά την χώρα.

Ενώ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη με τον υφυπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στη χώρα για το συντονισμό της επιχείρησης.

Παράλληλα η Γερμανία απέστειλε τις φρεγάτες Βrandenburg και Rheinland Pfalz και το πλοίο υποστήριξης Berlin πλέουν ήδη προς τον κόλπο της Σύρτης για να μεταφέρουν τους Γερμανούς πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπολογίζεται ότι 160 πολίτες της Γερμανίας, βρίσκονται στην Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε ότι στις δύο φρεγάτες, βρίσκονται 600 στρατιώτες, ενώ η Γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι διέκοψε όλες τις πτήσεις της προς τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα ανώτατοι αξιωματούχοι και κυβερνητικά στελέχη, εγκαταλείπουν τον Μουαμάρ Καντάφι, καθώς ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη, στη βορειοανατολική Λιβύη, παραιτήθηκε σήμερα και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Ο Άλι Χουουέιντι παρουσιάζεται σε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του και καταδικάζει τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι κατά των διαδηλωτών στη Βεγγάζη, η οποία έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των διαδηλωτών.

Σημειώνεται ότι αρκετές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος παραιτήθηκε, έχουν στραφεί κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και έχουν ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών.

Η Διεθνής κοινότητα απειλεί με κυρώσεις και να προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει τη σφαγή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εις βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες ως απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απόψε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και από κοινού ζήτησαν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας».

Ο Σαρκοζί «ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να ζητήσει μία νέα έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζοντας πως έπειτα από την κοινή απόφαση της 22ης Φεβρουαρίου πλέον είναι «απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για να υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη», τονίζει η Γαλλική προεδρία.

Ενώ ο υπεύθυνος Τύπου της Αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε, πως όλες οι εναλλακτικές πολιτικές δράσεις, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων, θα εξετασθούν κατά τη συνδιάλεξη που θα έχει ο πρόεδρος με τους άλλους δύο ηγέτες.

Ερωτηθείς ο ίδιος εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Κάρνεϊ απάντησε στους δημοσιογράφους: "δεν αποκλείω διμερείς επιλογές. Δεν αποκλείω τίποτε".Όπως τόνισε ο ίδιος, η κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα "απαιτεί άμεση δράση".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην περίπτωση μίας μεγάλης διακοπής στον εφοδιασμό με πετρέλαιο λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε πως οι ΗΠΑ «έχουν πλήρη αίσθηση» πως οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου ενδέχεται να βλάψουν την αμερικανική οικονομία. Όπως πρόσθεσε όμως στους δημοσιογράφους, «προς ώρας, απλώς επιβλέπουμε την κατάσταση και συζητούμε με την ΙΕΑ και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για τα όσα συμβαίνουν στις αγορές».