Μήνυση κατά του υπουργού, αρμόδιου για θέματα υποδομών εθνικού συμφέροντος και ξένων επενδύσεων της Ρουμανίας Νταν Σόβα υπέβαλε η α' αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) Άντσα Μποαγκίου.

Η κ. Μποαγκίου προσάπτει κατηγορίες κατά του κ. Σόβα για «ύποπτη απόκρυψη» του συμβολαίου που υπεγράφη το 2003 μεταξύ της κυβέρνησης του Άντριαν Ναστάζε και της εταιρείας Bechtel Co.

«Κατηγορώ δημοσίως τον Νταν Σόβα για την απόκρυψη της αρχικής σύμβασης με την Bechtel που υπεγράφη από τον Άντριαν Ναστάζε το 2003, μία από τις πιο δαπανηρές συμβάσεις που έχει συνάψει ποτέ κυβέρνηση αυτής της χώρας» δήλωσε η κ. Μποαγκίου.

Η ίδια τόνισε ότι ο κ. Σόβα έχει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων και των εμπλεκομένων στην υπόθεση δικηγορικών γραφείων, μεταξύ των οποίων το δικηγορικό γραφείο της μητέρας του υπουργού και του ιδίου.

Η κ. Μποαγκίου, πρώην υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ την περίοδο 2010-2012, ζητά την έναρξη επίσημης έρευνας για τη διερεύνηση πιθανής παράβασης κατά του καθεστώτος διαβαθμισμένων πληροφοριών, σχετικά με την εξαφάνιση ενός διαβαθμισμένου εγγράφου, του συμβολαίου για «την κατασκευή, υλοποίηση και ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και αποκατάσταση τυχόν ελαττωματικών τμημάτων» που αναφέρεται στον αυτοκινητόδρομο Μπράσοφ-Κλουι-Μπορς και συνήφθη τον Δεκέμβριο του 2003 μεταξύ της αρμόδιας ρουμανικής CNADNR (Εταιρεία Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων) και της Bechtel International.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόβα ανακοίνωσε ότι το Ελεγκτικό Σώμα της κυβέρνησης ανέλαβε το έργο της αναζήτησης της αρχικής σύμβασης που υπεγράφη με την εταιρεία Bechtel. Πρόσθεσε δε, ότι, σε περίπτωση που το συμβόλαιο δεν βρεθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου, τότε θα απευθυνθεί στο Γραφείο του Εισαγγελέα.

Ο κ. Σόβα χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες της κ. Μποαγκίου και ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να τις αντιμετωπίσει είναι «με χιούμορ».