Ένας Αρμένιος στρατιώτης συνελήφθη σήμερα από άνδρες του αζέρικου στρατού κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την αυτόνομη περιφέρεια που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους αλλά διοικητικά ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.

Το μη αναγνωρισμένο διεθνώς "υπουργείο Άμυνας" του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο 22χρονος Χάκομπ Ιτζιγκουλιάν, ένας στρατιώτης των ενόπλων δυνάμεων της περιφέρειας "έχασε το δρόμο του και βρέθηκε σε εχθρικό έδαφος αφού διέσχισε τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν".

Στην περιοχή, που διεκδικείται τόσο από το Μπακού όσο και από το Γερεβάν, είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπήρξε το μήλο της έριδος στον πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν εκεχειρία το 1994, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να συμφωνήσουν για το καθεστώς της περιοχής αυτή η οποία παραμένει πηγή εντάσεων στο Νότιο Καύκασο, σε μια ζώνη στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στο Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία.