Δύο Αφρικανοί πέθαναν στην προσπάθειά τους να φτάσουν με λέμβο από την βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, δήλωσαν σήμερα Σομαλοί μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν με ασφάλεια στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Ο ένας από τους δύο νεκρούς ήταν ένα 7χρονο αγοράκι, σύμφωνα με τους άλλους επίδοξους μετανάστες, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι και οι δύο που έχασαν την ζωή τους υπέφεραν από εξάντληση.

Η ιταλική ακτοφυλακή μετέφερε χθες 103 Σομαλούς επίδοξους μετανάστες, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες, στην Λαμπεντούζα, οι οποίοι ήταν εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι μετά την βύθιση της φουσκωτής λέμβου στην οποία επέβαιναν. Αυτοί που διασώθηκαν ενημέρωσαν τα σωστικά συνεργεία για τον θάνατο των δύο συνεπιβατών τους, μεταξύ των οποίων το 7χρονο αγόρι, διευκρινίζοντας ότι οι σοροί τους εγκαταλείφθηκαν στην θάλασσα.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπολογίζεται ότι συνολικά χθες το βράδυ και σήμερα περισσότεροι από 500 επίδοξοι μετανάστες έχουν διασωθεί στην Μεσόγειο και μεταφερθεί σε διάφορες περιοχές.

Εκτός των 103 αυτών Σομαλών επίδοξων μεταναστών, άλλοι 200 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και δύο νεογέννητα, που επέβαιναν σε μια μεγάλη βάρκα, διασώθηκαν επίσης χθες το βράδυ ανοιχτά των Συρακουσών στην Σικελία, ενώ σήμερα πλοίο περιπολίας διέσωσε ομάδα 151 επίδοξων μεταναστών, που επέβαινε σε ένα μικρό σκάφος που αντιμετώπιζε προβλήματα, και τους μεταφέρει στο λιμάνι της Αουγκούστα, στην ανατολική ακτή της Σικελίας, όπου θα αποβιβαστούν.

Εξάλλου χθες η Ιταλία δέχθηκε στο έδαφός της 102 Αφρικανούς επίδοξους μετανάστες τους οποίους είχε αρνηθεί να δεχθεί στο δικό της η Μάλτα.

Οι επίδοξοι μετανάστες από την Ερυθραία και το Σουδάν αποβιβάστηκαν στις Συρακούσες, όπου τους μετέφεραν σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής από ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας στο οποίο επέβαιναν.

Η Ιταλία και η Μάλτα είχαν διαφωνήσει όσον αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτούς τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν διασωθεί από το δεξαμενόπλοιο αυτό την Κυριακή ενώ επέβαιναν σε μικρότερο σκάφος που έπλεε ανοιχτά της ακτής της Λιβύης.