«Την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης» της προετοιμασίας της Διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία, υπογράμμισε ο γ.γ.  του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε δείπνο εργασίας που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στην Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ έχουν προσπαθήσει εδώ και μήνες να οργανώσουν μια διάσκεψη για τη Συρία, ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση από τη σύγκρουση που έχει στοιχίσει πάνω από 100.000 θανάτους τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η διάσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί τον Ιούνιο αλλά εν συνεχεία αναβλήθηκε

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον Λίβανο, με την ευκαιρία της στάσης που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργών Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Στη συνάντηση θα πάρει μέρος και ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται τα θέματα της Συρίας, ο νέος πυρηνικός αφοπλισμός με τη συνθήκη START, το Αφγανιστάν, το Ιράν, αλλά την δεδομένη στιγμή το μεγάλο θέμα είναι η περίπτωση Σνόουντεν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.