Την «επείγουσα ανάγκη της αναβίωσης» της προετοιμασίας της Διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι- μουν σε δείπνο εργασίας στη Νέα Υόρκη με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ έχουν προσπαθήσει εδώ και μήνες να οργανώσουν μια διάσκεψη για τη Συρία, ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση, από τη σύγκρουση που έχει στοιχίσει πάνω από 100.000 θανάτους τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η διάσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί τον Ιούνιο αλλά εν συνεχεία αναβλήθηκε.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον Λίβανο, με την ευκαιρία της «στάσης» που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, πριν μεταβεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργών Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χάγκελ. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται τα θέματα της Συρίας, ο νέος πυρηνικός αφοπλισμός με τη συνθήκη START, το Αφγανιστάν, το Ιράν, αλλά την δεδομένη στιγμή το μεγάλο θέμα είναι η περίπτωση Σνόουντεν, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

TAGS