Οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν σήμερα σε νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, παρά την απειλή περί μιας άμεσα επικείμενης διάλυσης διά της βίας των καθιστικών διαμαρτυριών σε δύο πλατείες που έχουν καταλάβει εδώ κι ένα μήνα οι ισλαμιστές στο Κάιρο.

Η Συμμαχία εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία, στην οποία συνασπίζονται οι υποστηρικτές του Μόρσι, κάλεσε με μια ανακοίνωσή της να συνεχιστεί μετά τις σημερινές προσευχές ο «ειρηνικός αγώνας», με «πορείες» σε όλη τη χώρα, ιδίως στο Κάιρο, «ως την αποκατάσταση του προέδρου» στην εξουσία.

Η κρίση τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να οδεύει σε νέα επιδείνωση, μετά την αποτυχία των διάφορων διεθνών προσπαθειών διαμεσολάβησης και την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ο στρατός ότι δόθηκε διαταγή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να διαλύσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι, διά της βίας αν χρειαστεί, μετά το Ραμαζάνι – το οποίο τέλειωσε στην Αίγυπτο χθες.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται ένα νέο λουτρό αίματος. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης ή με αντιπάλους του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου. Στους καταυλισμούς τους οποίους έστησαν στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί έχοντας μαζί τους γυναίκες καθώς και μικρά παιδιά.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανήκει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, αποπέμφθηκε και συνελήφθη από το στρατό την 3η Ιουλίου, κίνηση η οποία έγινε σε απάντηση –όπως υποστήριξαν ανωτατοι αξιωματικοί– στις μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων πολιτών που απαιτούσαν να φύγει από την εξουσία. Οι αντίπαλοι του Μόρσι τον κατηγορούσαν ότι συγκέντρωνε όλη την εξουσία και ότι κατέστρεφε μια οικονομία που ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε εντέλλεται να διοργανώσει εκλογές ως το 2014.

Χθες ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι επανέλαβε την απειλή περί επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας για να διαλυθούν οι δύο καταυλισμοί των διαδηλωτών.

«Πλησιάζουμε σε μια στιγμή που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», ανέφερε ο Μπεμπλάουι σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει στους διαδηλωτές, ιδίως σε εκείνους που είναι πιο μετριοπαθείς, τη δυνατότητα συμφιλίωσης και την ευκαιρία να αναζητήσουν την οδό της λογικής», είπε.

Παρατηρητές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα περιμένει ως την Κυριακή, ημέρα που τελειώνει η γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι, πριν διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν επίθεση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πολλούς διαδηλωτές ότι είναι «τρομοκράτες», και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά σαν «ανθρώπινες ασπίδες».