Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε με ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times την διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στην πολιτική διαδικασία, καθώς και να απελευθερώσει τον Μόρσι.

Ωστόσο ο Γκιουλ απέφυγε να καλέσει να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανήκει στο ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP), επισήμανε ότι «ο αιγυπτιακός λαός έχει σχεδόν διχαστεί σε δύο στρατόπεδα, καθένα από οποία κινείται με επικίνδυνο τρόπο εναντίον του άλλου. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Γκιουλ ανέφερε πως είχε υποστηρίξει την εξέγερση του 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. «Δυστυχώς, εκείνο το ιστορικό βήμα προς την δημοκρατία απέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, ήταν ένας ξεκάθαρος εκτροχιασμός της διαδικασίας» εκδημοκρατισμού στη χώρα αυτή, έγραψε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακόμα, ο Γκιουλ ζήτησε τα προβλήματα να επιλυθούν με δημοκρατικά μέσα και σε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. «Σε στιγμές κινδύνου, είναι σημαντικότερο παρά ποτέ να ακολουθείται η δημοκρατική οδός», έγραψε.