Σερβία: Στο 11% το βασικό επιτόκιο

Σερβία: Στο 11% το βασικό επιτόκιο

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Σερβίας (NBS) αποφάσισε να διατηρήσει στο 11% το βασικό της επιτόκιο.

Στην ανακοίνωση της NBS, επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι συνεχίζεται η ετήσια πτώση του πληθωρισμού, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στα μέτρα νομισματικής πολιτικής και την σταθεροποίηση στην αγορά τροφίμων.

Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων υποδεικνύει ότι αυτή η τάση θα επιταχυνθεί την επόμενη περίοδο και ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο πλαίσιο στόχου που έχει τεθεί μέχρι τον Οκτώβριο (4%).

Η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2012, συνεχίζεται και το 2013, εκτιμά το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας και προσθέτει ότι φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2%, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο πιστεύει ότι επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και των εξωτερικών ανισορροπιών, δίνοντας ώθηση στη σερβική οικονομία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο