Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Σερβίας (NBS) αποφάσισε να διατηρήσει στο 11% το βασικό της επιτόκιο.

Στην ανακοίνωση της NBS, επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι συνεχίζεται η ετήσια πτώση του πληθωρισμού, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στα μέτρα νομισματικής πολιτικής και την σταθεροποίηση στην αγορά τροφίμων.

Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων υποδεικνύει ότι αυτή η τάση θα επιταχυνθεί την επόμενη περίοδο και ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο πλαίσιο στόχου που έχει τεθεί μέχρι τον Οκτώβριο (4%).

Η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2012, συνεχίζεται και το 2013, εκτιμά το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας και προσθέτει ότι φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2%, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο πιστεύει ότι επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και των εξωτερικών ανισορροπιών, δίνοντας ώθηση στη σερβική οικονομία.