Κριτική στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του στο θέμα του βέτο στον προϋπολογισμό αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις του με τα ΜΜΕ, ασκεί μεγάλη μερίδα του βουλγαρικού Τύπου.

Στα δημοσιεύματα φιλοξενείται - μεταξύ άλλων - η εκτίμηση του προκατόχου του στον προεδρικό θώκο ότι το βέτο στις τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό ήταν «σοβαρό πολιτικό λάθος του κ. Πλέβνελιεφ.

«Αρχίζω να ονειρεύομαι να ξημερώσει έστω και μια μέρα χωρίς ο πρόεδρος να κάνει κάποια γκάφα» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η γνωστή αρθογράφος της εφημερίδας «Πρέσα» Βαλέρια Βέλεβα, αναφερόμενη στον αποκλεισμό των Βούλγαρων δημοσιογράφων από το επίσημο δείπνο του γενικού μουφτή της Βουλγαρίας για τη λήξη του Ραμαζανιού, στο οποίο παρακάθισαν ο κ. Πλέβνελιεφ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάκ, άλλοι επίσημοι και πολλοί δημοσιογράφοι από ΜΜΕ τηςΤουρκίας. Ενώ για τους Βούλγαρους δημοσιογράφους εφαρμόστηκε «καθεστώς απαγόρευσης εισόδου», όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, κατόπιν εντολής της Γραμματείας Τύπου της Προεδρίας, υπό την αιτιολογία ότι «πρόκειται για εκδήλωση ιδιωτικής και όχι δημόσιας φύσης».

«Ο Πρόεδρος δεν άφησε βουλγαρικά ΜΜΕ να μπουν στον επίσημο δείπνο με τον γενικό μουφτή για την γιορτή του Ραμαζανιού» είναι οι πρωτοσέλιδος τίτλος της "Πρέσα" για τη «σκανδαλώδη απαγόρευση».

Όπως επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Τούρκο επίσημο στη Βουλγαρία ήταν τα ηγετικά στελέχη του βουλγαρικού συνασπισμού "Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ" Κορμάν Ισμαήλοφ και Κασίμ Νταλ, ενώ στον δείπνο παραβρέθηκαν Βούλγαροι ιμάμηδες, κατηγορούμενοι για διάδοση ριζοσπαστικού Ισλάμ, όπως γράφει ο βουλγαρικός Τύπος.

Από το δείπνο, στην πόλη Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) «έλαμπαν διά της απουσίας τους» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως και ηγετικά στελέχη του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, επισημαίνει η «Πρέσα».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην αριστερή εφημερίδα «Ντούμα», ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας Κορμάν Ισμαΐλοφ τονίζει ότι «είναι υπερήφανος για την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς το κόμμα του και ότι δεν έχει λόγους να ντρέπεται για τη φωτογραφία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, η οποία διανεμόταν κατά την προεκλογική εκστρατεία».

Σε ερώτηση δε, πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός βουλγαρικού κόμματος να συμμετέχει στην επίσημη αντιπροσωπεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, ο κ. Ισμαΐλοφ εξηγεί ότι συνοδεύει τον Τούρκο επίσημο Μπεκίρ Μποζντάγκ στην πολυήμερη περιοδεία του σε διάφορα μέρη της Βουλγαρίας, όπου ζουν πολλοί Τουρκόφωνοι, με αφορμή το Ραμαζάνι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ομάδα Βουλγαρο-Τουρκικής Φιλίας του κοινοβουλίου.

«Στη συνοδεία του κ. Μποζντάγκ δεν υπήρχαν, ωστόσο, Βούλγαροι βουλευτές αλλά μόνο έξι βουλευτές από το τουρκικό Μετζλίς» σημειώνει η «Ντούμα».