Ανυπέρβλητο είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο χώρο της Δικαιοσύνης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι σήμερα, ένα μήνα πριν την έναρξη του νέου δικαστηριακού έτους, τα προβλήματα έχουν γίνει ακόμα πιο τραγικά.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για των προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει πως «οι κενωθείσες θέσεις έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, τα δικαστήρια κατακλύζονται από υποθέσεις  λόγω της εφαρμογής του μνημονίου και τα προβλήματα πλέον υψώνονται μπροστά μας κατά τρόπο αξεπέραστο».

Όπως είπε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος τον περασμένο Νοέμβριο είχε καλέσει τα μέλη του σε ολοήμερη στάση εργασίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη και ειδικά τα δικαστήρια.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα καθυστερούν την εκδίκαση των υποθέσεων. Είχαμε προειδοποιήσει ότι είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση της δικαιοσύνης. Δυστυχώς τα γεγονότα μας έχουν δικαιώσει. Η γνωστή παγοποίηση των θέσεων στο χώρο της δικαιοσύνης οδηγεί σε αποτελμάτωση. Οι θέσεις των δικαστών που αποχωρούν δεν πληρούνται, το γραμματειακό προσωπικό δεν αντικαθίσταται, οι θέσεις των πρωτοκολλητών και δικαστικών επιδοτών παραμένουν κενές και τίποτε δεν κινείται», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Εμποδίζεται το έργο της δικαιοσύνης

Συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι θέλουμε γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και όλοι προστρέχουμε στη δικαιοσύνη, για να επιλύσει τα προβλήματα», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν παρέχουμε στη δικαιοσύνη τα μέσα και είναι εντελώς λανθασμένη η θέση ότι με την παγοποίηση των θέσεων των δικαστών, των πρωτοκολλητών και των άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης θα εξοικονομήσει το κράτος χρήματα».

Αποζημιώσεις λόγω καθυστερήσεων

«Αντίθετα», συμπλήρωσε, «θα καταβάλουμε σε αποζημιώσεις λόγω καθυστερήσεων εκατονταπλάσια ποσά από όσα πρόσκαιρα εξοικονομούνται.

Αυτά τα ποσά θα κληθεί να τα καταβάλει και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης χωρίς να έχει καμιά ευθύνη. Δυστυχώς δεν μας έχουν διδάξει τίποτε οι συνεχείς καταδίκες της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης και τα ποσά που έχουμε καταβάλει ως αποζημιώσεις».

Ανέφερε ακόμα πως «ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα στείλει λεπτομερή στοιχεία στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τους Αρχηγούς των Πολιτικών κομμάτων, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν (ποινικές και αστικές) και θα τους ενημερώσει, για τα καθημερινά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θέση ότι τα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι διαχρονικά και δεν αφορούν μόνο την εκάστοτε Κυβέρνηση, για να προσθέσει πως «η δικαιοσύνη αποτελεί το θεμέλιο της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την κατάρρευση της».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η πλήρωση των θέσεων των δικαστών από μόνη της δεν θα επιλύσει το πρόβλημα και ότι πρέπει να στελεχωθούν σωστά τα δικαστήρια σε όλες τις θέσεις.

Καταληκτικά είπε πως «είναι ακόμα αναγκαία η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου και η εγκατάσταση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, αφού τα χρήματα που απαιτούνται είναι ελάχιστα μπροστά στα οφέλη που θα  προκύψουν.