Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του έκπτωτου προέδρου διαδήλωσαν την Παρασκευή στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου απαιτώντας εκ νέου την αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Και αν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια, δεν συνέβη το ίδιο στην επαρχία Φαγιούμ όπου υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Επτά διαδηλωτές και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά σε μια στρατιωτική βάση στην Γαρμπίγια, στο Δέλτα του Νείλου, μεταξύ υποστηρικτών του πρώην προέδρου και κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ 13 υποστηρικτές του Μόρσι συνελήφθησαν.

Στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια πάντως η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν γιορταστική καθώς μια ακήρυχτη ανακωχή φαίνεται να έχει τεθεί σε ισχύ με την ευκαιρία της γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, του τέλους του Ραμαζανιού, που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ούτε αστυνομικοί ούτε στρατιώτες πλησίασαν στην περιοχή και μάλιστα, μετά την προσευχή και τα κηρύγματα, πολλοί άρχισαν να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Ορισμένοι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρόκειται να επιτεθούν στους διαδηλωτές πριν τελειώσει το Έιντ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ιεροσυλία. Ένας Δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς εξέφρασε ωστόσο ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας το σαββατοκύριακο.

"Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχει ανησυχία ότι τα πράγματα μπορεί να σοβαρέψουν το Σάββατο και την Κυριακή", υποστήριξε.