Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να "κάνει ένα διάλειμμα" για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.

"Το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές (αντιλήψεων) που είδαμε τους τελευταίους μήνες", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλα θέματα.

Σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως "ορθότερο" να γίνει ένα διάλειμμα "να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης", πρόσθεσε.

"Ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη", είπε ο Ομπάμα. "Θα εκτιμήσουμε (σε ποια θέματα) η σχέση μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ,  υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act) που επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

«Δεδομένου του ιστορικού καταχρήσεων που έχουν γίνει από κυβερνήσεις, είναι ορθό να έχουμε ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις, ιδίως επειδή η τεχνολογία αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Για το σκοπό αυτό, παρουσίασε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να διορθωθούν οι αβλεψίες των προγραμμάτων αυτών αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο του Πατριωτικού Νόμου που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών αρχείων και επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών χωρίς να έχει εκδοθεί ένταλμα προηγουμένως για κάτι τέτοιο.

«Μπορούμε και πρέπει να έχουμε περισσότερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης», τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να θέσει περιορισμούς στη χρήση τους.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της ενώ ανακοίνωσε ότι για την προστασία των πολιτών θα διορίσει έναν υπεύθυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην NSA.