Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στην Ακτή Ελεφαντοστού για την ανάληψη της προεδρίας, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου το 2010 , έχει οδηγήσει σε σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο παρατάξεων.

Εκπρόσωπος των πιστών στον Λοράν Γκμπαγκμπό δυνάμεων "άμυνας κι ασφάλειας" τόνισε ότι σφοδρές μάχες γίνονται στο Ζουάν Χουνιέν κοντά σε λιβεριανά σύνορα, αλλά και κοντά στην πόλη Ντανάν, "μετά από επιθέσεις των 'Νέων δυνάμεων'".

Οι "Νέες δυνάμεις είναι πιστές στον αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρο, τον Αλασάν Ουατάρα.

Ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό τόνισε επίσης ότι "οι δυνάμεις άμυνας κι ασφάλειας" θα ενισχυθούν από ομοϊδεάτες τους από τη γειτονική με το Ζουάν Χουνιέν πόλη Ντουεκουέ.

Το αρχηγείο των "Νέων δυνάμεων", του Ουατάρα βρίσκεται στο Μπουακέ, στην κεντρική Ακτή Ελεφαντοστού. Από αυτό ανακοινώθηκαν το απόγευμα σήμερα "80 νεκροί στις τάξεις των Δυνάμεων άμυνας κι ασφάλειας από μάχες στην ευρύτερη περιοχή".

Η ζώνη γύρω από το Μπουακέ, ως επί το πλείστον ορεινή, πριν την έναρξη των μετεκλογικών εχθροπραξιών είχε καταστεί "ουδέτερη" στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου που συντάραξε τη διετία 2002-2003 ολόκληρη τη δυτικοαφρικανική χώρα, από τους πρώτους παραγωγούς κακάο διεθνώς. Ο εμφύλιος ξεκίνησε με ένα "τοπικό" στρατιωτικό πραξικόπημα του Ουαταρά στο βόρειο τμήμα της Ακτής του Ελεφαντοστού.