Την εκτίμηση ότι, η περιοχή της Βαλκανικής έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής επέδειξαν "μεγαλύτερο ρεαλισμό και βούληση να πάρουν σκληρές αποφάσεις" διατύπωσε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ.

Σε συνέντευξη Τύπου, στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχάρη το Βελιγράδι και την Πρίστινα για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, στις Βρυξέλλες, για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

"Έγιναν πολλές προσπάθειες και μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία επετεύχθη τον Απρίλιο, καθώς οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν πως το status quo δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά" δήλωσε ο κ. Ρίκερ και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν είναι ζωτικής σημασίας στην παρούσα φάση.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως αυτή ίσως να είναι και η δυσκολότερη πτυχή, αλλά σημείωσε πως η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες οικονομικές προοπτικές και καλύτερο επίπεδο ζωής για τους δύο λαούς.

Ο κ. Ρίκερ αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των τοπικών εκλογών στο Κόσοβο, στις 3 Νοεμβρίου, τονίζοντας πως το πλέον σημαντικό τώρα είναι να υπάρξει ενθάρρυνση των πολιτών για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Εκτός της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε πολύ σημαντικά στοιχεία για την περιοχή την εδραίωση της έννομης τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε πως εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες μεγάλες προκλήσεις για τα Βαλκάνια, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η οικονομική κρίση και επανέλαβε πως η χώρα του στηρίζει την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο κ. Ρίκερ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι υπάρχουν, όπως είπε, εξέχοντες πολιτικοί στη συγκεκριμένη χώρα που νοιάζονται μόνο για τα δικά τους "στενά" συμφέροντα.