Ο δικαστής Βίκτορ Ντανίλκιν, ο οποίος διέταξε την 30η Δεκεμβρίου 2010, να παραμείνει στη φυλακή έως το 2017 ο Ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι τόνισε, σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι, "μέχρι να πεθάνει θα υπεραμύνεται αυτής της απόφασης", κατηγορούμενος όμως από τους συνηγόρους του κατάδικου, αλλά και νομικούς σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες, ότι "υπέκυψε σε πιέσεις" από το Κρεμλίνο.

Όμως, η άμεση βοηθός του Ντανίλκιν, η Νατάλια Βασίλιεβα, έκρινε στις 14 του τρέχοντος μηνός ότι ρώσοι πολιτικοί --το Κρεμλίνο-- υπαγόρευσε την καταδικαστική απόφαση.

"Το Εφετείο Μόσχας συμβούλευε, όταν χρειαζόταν, επέβαλε τελικά στον Ντανίλκιν την καταδικαστική απόφαση, που είχε συνταχθεί πολύ υψηλά", δήλωσε η Βασίλιεβα.

"Συκοφαντίες", σχολίασε αμέσως, τότε, ο ίδιος ο δικαστής Ντανίλκιν. "Καμία επαφή δεν έκανα, όσο διήρκεσε η δίκη του Χοντορκόφσκι", επέμεινε ο δικαστής, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervy kanal. "Το δικαστήριο συνεδρίασε γιά 2 ημερολογιακά έτη, 4 φορές κάθε εβδομάδα, είχαμε λοιπόν εκατοντάδες ακροαματικές διαδικασίες", επισήμανε.

Ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι τόνισε προ ημερών ότι "νοιώθει οίκτο" γιά τον Ντανίλκιν διότι "λύγισε μπροστά στην κεντρική εξουσία", ενώ η  δεύτερη δίκη Χοντορκόφσκι διεθνώς θεωρήθηκε ως το "τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών του πρώην ολιγάρχη, που αντιστέκεται στο Κρεμλίνο, με τον πρώην πρόεδρο, νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν". Δεδομένου ότι "κατέληξε στην παράταση του εγκλεισμού του πρώην ολιγάρχη στη φυλακή και πέραν του 2012, οπότε πιθανώς πρόεδρος της Ρωσίας θα ξαναγίνει ο Πούτιν".