Περίπου 210.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν σήμερα σε ολόλκληρη την Γερμανία διαμαρτυρόμενοι κατά των προσωρινών μορφών εργασίας, σύμφωνα με τον τόνο που έδωσαν στην κινητοποίηση το πανίσχυρο βιομηχανικό συνδικάτο IG Metall.

"Σε τούτη την περίοδο της ανάπτυξης, εμείς ξεσηκωνόμαστε κατά της υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας εξαιτίας της μαζικής ροπής προς την εποχική εργασία και τις προσωρινές θέσεις εργασίας", τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου Μπέρνολντ Χούμπερ.

"Θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα στους εργοδότες και τους πολιτικούς ιθύνοντες: θα πρέπει να σταματήσουν αυτήν την πορεία του ντάμπινγκ εις βάρος του ανθρώπινου παράγοντα", πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον οποίον στο τέλος θα πληγεί η ικανότητα της χώρας για καινοτομία.

Έπειτα από τις θυσίες που έκαναν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της μακράς κρίσης, πλέον ζητούν να τους καταβληθεί το μερίδιο από τη σημαντική ανάπτυξη 3,6%, που κατέγραψε η χώρα κατά το 2010 και ιδιαίτερα αύξηση μισθών και τερματισμό της προσωρινής εργασίας.

Καθώς την περασμένη Δευτέρα τα κυριότερα πολιτικά κόμματα κατέληξαν σε μία συμφωνία αναφορικά με τη σημαίνουσα μεταρρύθμιση στο κράτος πρόνοιας, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο επίσης συνδικαλιστής Ντέτλεφ Βέτζελ χαρακτήρισε τα ανάλογα μέτρα ως «ψευδοφάρμακο», το οποίο δεν βοηθά στην καταπολέμηση της διευρυνόμενης χρήσης της προσωρινής εργασίας.

Τα συντηρητικά κόμματα της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/κοινωνιστών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), όπως και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), συμφώνησαν να αυξήσουν κατά κεφαλή 5 ευρώ τον μήνα τη βοήθεια προς τους χαμηλότερα αμειβόμενους από 359 σε 364 ευρώ και επιπλέον 3 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου το επόμενο έτος. Η μεταρρύθμιση ψηφίσθηκε στην Άνω Βουλή.

Κύριοι αποδέκτες της βοήθειας αυτής είναι οι άνεργοι, αλλά πολλοί άλλοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ευεργετούνται από το ίδιο μέτρο προκειμένου να ζήσουν ευπρεπώς.

Ωστόσο, παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στη Γερμανία, των οποίων ο αριθμός για πρώτη φορά κατέβηκε κάτω από το συμβολικό όριο των 3 εκατ.

Όπως τονίζει η IG Metall και η συνομοσπονδία των γερμανικών εργατικών ενώσεων DGB, το 43% των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργήθηκαν το 2010, ήσαν προσωρινές συμβάσεις, το 42% συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόλις το 15% ήταν αορίστου χρόνου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IG Metall, σε δείγμα 7.000 επιχειρήσεων.