Διπλό πλήγμα δέχθηκε η προσπάθεια του Εργατικού Κόμματος να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Σεπτεμβρίου και να διατηρηθεί στην εξουσία. Δύο νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα φέρουν τον συντηρητικό Συνασπισμό Φιλελευθέρων-Εθνικών να έχει το προβάδισμα.

Ο προερχόμενος από τους Εργατικούς, πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, εξάλλου, υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει δύο υποψήφιους του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Galaxy, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sunday Herald Sun, η δύναμη του Εργατικού Κόμματος μειώθηκε κατά δυο μονάδες και έπεσε στο 38 %. Μετά δε και την κατανομή των δεύτερων προτιμήσεων ο Συνασπισμός αύξησε τη δύναμή του κατά μία μονάδα συγκεντρώνοντας 51.5% και αν το αποτέλεσμα επαληθευτεί, θα κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Nielsen, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Age, μετά την κατανομή των δεύτερων προτιμήσεων οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 48% και ο Συνασπισμός 52%, καθώς η δύναμη της κυβερνητικής παράταξης υποχώρησε κατά δυο μονάδες ενώ, αντιθέτως, με το ίδιο ποσοστό αυξήθηκε η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το ότι, ενώ ο κ. Ραντ εθεωρείτο έως πρότινος καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ποσοστό 47% δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, έναντι 40%, που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον Κέβιν Ραντ.

Ο Κέβιν Ραντ, εξάλλου, υποχρεώθηκε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να παύσει δύο υποψηφίους της παράταξής του και αναζητά αντικαταστάτες.

Ο Τζεφ Λέϊκ, υποψήφιος για τη σίγουρη εργατική έδρα Χόθαμ, που κατείχε ο Σάϊμον Κριν, υποχρεώθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επειδή είχε αποκαλέσει «πόρνη» συνάδελφό του δημοτική σύμβουλο.

Ο υποψήφιος για την έδρα Κένεντι του Κουϊνσλαντ, Κεν Ρόμπερτσον, παραιτήθηκε από υποψήφιος των Εργατικών γιατί αποκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, «ρατσιστή».