Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε την απελευθέρωση 26 παλαιστίνιων κρατουμένων μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που οδήγησε στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον περασμένο μήνα, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Κάποιοι εκ των κρατουμένων έχουν περάσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες στη φυλακή.

Η απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής από μια ομάδα τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και προσωπικό που ειδικεύεται σε νομικά και θέματα ασφαλείας.

Οι οικογένειες των ισραηλινών θυμάτων από τις επιθέσεις των κρατουμένων έχουν 48 ώρες προκειμένου να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν την προγραμματισμένη απελευθέρωσή τους. Ορισμένες από τις οικογένειες τάσσονται κατά της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, φυλακίστηκαν μεταξύ 1985 και 1994 και είχαν καταδικαστεί για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας ή ως συνεργοί σε αιματηρές επιθέσεις.

Θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις ομάδες των συνολικά 104 παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει την απελευθέρωση των κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται για πάνω από μία δεκαετία στη φυλακή.

Η απόφαση έρχεται τρεις ημέρες πριν από έναν προγραμματισμένο δεύτερο γύρο ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη.