Σε νέες διαδηλώσεις σήμερα Δευτέρα καλούν οι οπαδοί του πρώην ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από το στρατό, ενώ η αστυνομία σχεδιάζει να διαλύσει σταδιακά τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους στο Κάιρο με την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου στο τέλος του Ραμαζανιού.

Μετά από τέσσερις ημέρες αργίας με την ευκαιρία της Αΐντ αλ-Φιτρ - της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού, χιλιάδες ισλαμιστές παρέμεναν τα ξημερώματα στις δύο πλατείες του Καΐρου, στις οποίες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία πρόσφατα επιχείρησε μάταια μια μεσολάβηση, εκφράζει φόβους για μια αιματοχυσία σε περίπτωση που επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν πρώτα τις καταλήψεις στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα πριν τις διαλύσουν μέσα σε διάστημα «πολλών ημερών» και έπειτα από «πολλές προειδοποιήσεις».

Μόλις αρχίσει η πολιορκία, η αστυνομία θα περιμένει «δύο ή τρεις ημέρες πριν κινηθεί για να διαλύσει τους διαδηλωτές», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Δεν διευκρίνισαν ωστόσο πότε αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση και την Κυριακή το βράδυ ανέφεραν πως «η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, στην πλατεία Ραμπάα δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία, ενώ χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου ολοκλήρωναν τα χαράματα τις νυκτερινές προσευχές, πίσω από αυτοσχέδια οχυρώματα φτιαγμένα από σάκκους άμμου και σωρούς από τούβλα, τα οποία φυλάσσουν εθελοντές.

Ένας από αυτούς δήλωσε πως περιμένει ότι η αστυνομία στο τέλος θα επέμβει βίαια. «Θα έχουμε μάρτυρες. Το τίμημα θα είναι υψηλό, αλλά η νίκη θα έρθει στο τέλος του δρόμου», σημείωσε.

Νωρίτερα, απαντώντας στις κυβερνητικές απειλές, ο Φαρίντ Ισμαήλ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης του Μόρσι, είχε διαβεβαιώσει πως «ο αιγυπτιακός λαός θα συνεχίσει την επανάστασή του» απαιτώντας την επιστροφή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Απευθυνόμενος στους «επικεφαλής του πραξικοπήματος» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τη νύκτα στην πλατεία Ραμπάα, κάλεσε τους Αιγύπτιους να καταλάβουν όλες τις πλατείες της χώρας, ενώ το κίνημά του ανακοίνωνε νέες μαζικές διαδηλώσεις για σήμερα και αύριο Τρίτη.