Ένας φοιτητής δημοσιογραφίας και μπλόγκερ από την Συρία, ο Άχμαντ Χαντίφα, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος έξι ημέρες μετά τη σύλληψή του χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία.

"Ο Άχμαντ Χαντίφα, 28 ετών, γνωστός με το όνομα Άχμαντ Αμπούλ-Χέιρ, ο οποίος ασχολούνταν με τα προβλήματα των νέων και τις ελευθερίες, συνελήφθη το προηγούμενο Σάββατο. Την επομένη οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέσχεσαν από το σπίτι του τον φορητό υπολογιστή του", ανέφεραν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσή τους.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα ιστολόγια βοήθησαν πολύ στην οργάνωση των αντικυβερνητικών κινημάτων, που προκάλεσαν την πτώση του τυνήσιου πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στη Συρία οι επισκέπτες του διαδικτύου παρατηρούν ότι από τις 9 Φεβρουαρίου έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως το Facebook και το YouTube, που είχε διακοπεί από το 2007.

Εξάλλου χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις συλλήψεις μπλόγκερ στη Συρία, γεγονός που κρίνουν ότι είναι αντίθετο με την απόφαση της χώρας να επιτρέψει την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουάσινγκτον "καταδικάζει έντονα τις συλλήψεις πολλών μπλόγκερ από την κυβέρνηση της Συρίας, κυρίως τη σύλληψη του Άχμαντ Αμπούλ-Χέιρ, του Καμάλ Χουσέιν Σέιχο και πρόσφατα της Ταλ Αλ-Μαλούχι", δήλωσε ο Φίλιπ Κρόλι, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτές οι συλλήψεις είναι "αντίθετες με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση της Συρίας σχετικά με το άνοιγμα της πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης", εκτίμησε ο Κρόλι.

TAGS