Η Βρετανία έσπευσε να ανακαλέσει άδειες εξαγωγής όπλων για τη Λιβύη και το Μπαχρέιν αυτό το μήνα, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ο υπουργός εμπορίου δήλωσε ότι η Αγγλία δεν φέρθηκε "ιπποτικά".

Οι βρετανικές εξαγωγές όπλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με δεσμούς φιλίας και ασφάλειας με την Λιβύη και Μπαχρέιν, καθώς και συγκαλημένες υπό το πέπλο της διπλωματίας.

Όμως οι διαδηλώσεις και οι κοινωνικές αναταραχές έχουν σηματοδοτήσει την απομάκρυνση του μυστηρίου και είναι εμφανής πλέον η ανάγκη ενδοσκόπησης των σχέσεων του Δυτικού κόσμου με την Μέση Ανατολή.

"Δεν συμφωνώ ότι είμαστε ιππότες στην πώληση των όπλων αν και ομολογώ ότι αυτό που συνέβη στη Λιβύη είναι απαράδεκτο", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Στίβεν Γκριν.

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι προχωρά σε αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, που διαρκεί μια εβδομάδα, έχει διχάσει τη Λιβύη και έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ατόμων.

Έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης για τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2010 έδειξε ότι είχαν εγκριθεί άδειες για την εξαγωγή στη Λιβύη ενός μακρού καταλόγου όπλων και εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανόμενων δακρυγόνων, πυρομαχικών ελέγχου του πλήθους, εξαρτημάτων για πυραύλους εδάφους-αέρος, τηλέμετρα λέιζερ, που χρησιμοποιούνται ως βοήθημα για τους ελεύθερους σκοπευτές και το πυροβολικό.

Ο Γκριν είπε ότι οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσουν τα επενδυτικά σχέδια της Βρετανίας στις αραβικές χώρες και συμπλήρωσε ότι "οι αναταράξεις στην περιοχή είναι ένα νέο χαρακτηριστικό, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή στην επενδυτική προοπτική μας, ιδιαίτερα σε χώρες του Περσικού Κόλπου, οι οποίες απολαμβάνουν σταθερότητα".