Θα απελευθερώσει κρατούμενους η Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Θα απελευθερώσει κρατούμενους η Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Ο αρχηγός της πτέρυγας της αλ-Κάιντα στην Υεμένη, ο Νάσερ αλ-Βουέισι, δήλωσε ότι θα απελευθερώσει σύντομα φυλακισμένους ισλαμιστές μαχητές.

Ο Βουέισι, επικεφαλής της οργάνωσης "Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο" (AQAP), δεν αναφέρει στη δήλωσή του στο Ίντερνετ πώς θα απελευθερώσει τους φυλακισμένους, ωστόσο μαχητές της αλ-Κάιντα είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο μήνα τουλάχιστον δύο αποδράσεις από φυλακές.

Υποκλαπείσες επικοινωνίες ανάμεσα στον Βουέισι, πρώην βοηθό του Μπιν Λάντεν ο οποίος δραπέτευσε το 2006 από φυλακή στην Υεμένη, και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος αντικατέστησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως αρχηγό της αλ-Κάιντα, ήταν μεταξύ των πληροφοριών που έκαναν τις ΗΠΑ να κλείσουν 19 πρεσβείες τους και να επαναπατρίσουν μέρος του προσωπικού τους από την Υεμένη.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την AQAP, η οποία σχηματίσθηκε από τη συγχώνευση των κλάδων της αλ-Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, ως μία από τις πιο επικίνδυνες μαχητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Τον Ιούλιο η αλ-Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για ταυτόχρονες επιδρομές σε δύο φυλακές στο Ιράκ, κατά τις οποίες είχε καταφέρει να απελευθερώσει περισσότερους από 500 φυλακισμένους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο