Ο αρχηγός της πτέρυγας της αλ-Κάιντα στην Υεμένη, ο Νάσερ αλ-Βουέισι, δήλωσε ότι θα απελευθερώσει σύντομα φυλακισμένους ισλαμιστές μαχητές.

Ο Βουέισι, επικεφαλής της οργάνωσης "Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο" (AQAP), δεν αναφέρει στη δήλωσή του στο Ίντερνετ πώς θα απελευθερώσει τους φυλακισμένους, ωστόσο μαχητές της αλ-Κάιντα είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο μήνα τουλάχιστον δύο αποδράσεις από φυλακές.

Υποκλαπείσες επικοινωνίες ανάμεσα στον Βουέισι, πρώην βοηθό του Μπιν Λάντεν ο οποίος δραπέτευσε το 2006 από φυλακή στην Υεμένη, και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος αντικατέστησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως αρχηγό της αλ-Κάιντα, ήταν μεταξύ των πληροφοριών που έκαναν τις ΗΠΑ να κλείσουν 19 πρεσβείες τους και να επαναπατρίσουν μέρος του προσωπικού τους από την Υεμένη.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την AQAP, η οποία σχηματίσθηκε από τη συγχώνευση των κλάδων της αλ-Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, ως μία από τις πιο επικίνδυνες μαχητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Τον Ιούλιο η αλ-Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για ταυτόχρονες επιδρομές σε δύο φυλακές στο Ιράκ, κατά τις οποίες είχε καταφέρει να απελευθερώσει περισσότερους από 500 φυλακισμένους.