Αναβλήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου η δίκη των έξι Ρουμάνων που κατηγορούνται για την «κλοπή του αιώνα» από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ, ανακοίινωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Βουκουρεστίου.

Η αναβολή συνδέεται με την εξέταση θεμάτων της παράστασης πολιτικής αγωγής, καθώς και τις αιτήσεις αποφυλάκισης υπό όρους των κατηγορουμένων.

Πρότεινε να επιστρέψει πέντε από τους επτά πίνακες που έκλεψε

Να επιστρέψει τους πέντε από τους επτά πίνακες με αντάλλαγμα την επιβολή ποινής φυλάκισης στην Ολλανδία πρότεινε ο Ρουμάνος Ράντου Ντογκάρου, βασικός κατηγορούμενος για την κλοπή πολύτιμων έργων τέχνης από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ, πριν από την έναρξη της δίκης του σήμερα στο Βουκουρέστι.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η συνήγορός του, η οποία ωστόσο δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ότι ο πελάτης της, ο οποίος κατηγορείται επίσης για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία στη Ρουμανία, έχει στη διάθεσή του ή όχι τους πέντε πίνακες που προτείνει να ανταλλάξει.

Οι ποινές που προβλέπει η ολλανδική δικαιοσύνη για τις διακεκριμένες κλοπές είναι ελαφρύτερες από εκείνες που προβλέπονται από τη ρουμανική νομοθεσία.

Ο Ράντου Ντογκάρου έκλεψε μαζί με συνεργό του τη νύκτα της 15ης προς την 16η Οκτωβρίου 2012 επτά πίνακες των Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, Μονέ, Φρόιντ και Μάγερ ντε Χάαν από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ.

Η συνήγορός του δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν πρότεινε την επιστροφή επτά αλλά πέντε έργων τέχνης. Η τύχη των άλλων δύο δεν έχει εξακριβωθεί. Ωστόσο, η μητέρα του Ντογκάρου ομολόγησε, πριν ανασκευάσει, ότι έκαψε στον φούρνο του σπιτιού της δύο πίνακες για να εξαφανίσει τα στοιχεία.